Oct 2015
Impermeabilizare dig cu palplanse sintetice.

Pârâul Salsipuedes este un afluent al râului Pajaro, din Statul California, SUA. Pe râurile din bazinul hidrografic Pajaro s-au produs numeroase inundații în ultimii 100 de ani. În anul 1995, revărsarea apelor a cauzat daune în valoare de 95 milioane de dolari, conform Corpului de Ingineri ai Armatei SUA (USACE). Același raport menționează faptul că proprietăți ce se află în zona bazinului Pajaro, în valoare de peste 1 miliard de dolari, sunt sub risc de inundații. Departamentul Lucrărilor Publice din Santa Cruz a fost însărcinat cu mentenanța barajelor care protejează localitatea Watsonville, aflată la confluența râului Pajaro cu afluentul său pârâul Salsipuedes. S-au efectuat o serie de studii geotehnice pentru a evalua starea digului adiacent orașului Watsonville.

 

Investigațiile geotehnice efectuate au raportat o serie de fenomene în corpul barajului precum eroziuni excesive, căderi de taluz, cauzate în mare parte de activitatea rozătoarelor din regiune.

nwsl_3

Stabilitatea și integritatea digului de pământ fiind amenințate, s-a impus alegerea unei soluții rapide și eficiente.
Soluția propusă pentru reabilitarea digului afectat a fost un perete de protecție din palplanse. Tinându-se cont de coroziunea oțelului, era necesară o grosime a palplanselor metalice mare, ceea ce implica și costuri foarte ridicate, de asemenea spațiul de lucru mic pe dig îngreuna mult instalarea palplanselor metalice.

nwsl_4

Soluția aleasă a fost utilizarea palplanselor sintetice. Datorită greutății lor reduse sunt ușor de manevrat și pot fi folosite fără probleme în spații de lucru limitate.
Pentru aceast proiect s-au folosit 2137 m² palplanse sintetice cu lungimea de 6.1 m iar instalarea acestora s-a realizat cu ajutorul unui vibroinfigător și al unui sabot metalic.

nwsl_5 nwsl_6

După aproape 10 ani de la finalizarea lucrării administratorul districtului Santa Cruz a subliniat faptul că nu s-au constatat probleme sau cheltuieli cu întreținerea digului.

 

Click aici pentru arhiva