Instalare

Palplanșele sintetice se pot pune în operă prin aceleași metode ca și cele metalice, (batere, vibrare, lansare, presiune) cu mențiunea că manipularea se face mult mai ușor. Se pot bate individual, perechi sau în panouri funcție de tehnica aleasă. La metoda de înfigere se va ține cont de felul lucrării, natura solului, mărimea fișei, tipul (geometria) palplanșei și de necesitatea evitării tendinței de deviere de la traiectorie. Utilajele cele mai des folosite sunt: ciocanul pneumatic, soneta, vibroînfigătorul acționat electric sau pneumatic, placa vibratoare, etc. În particular, folosirea utilajelor grele de batere se va face cu mare atenție pentru a preîntâmpina deformările excesive ce pot duce la ruperea profilului. Alegerea utilajului și metodei de înfigere se va face în special ținând cont de natura solului (vibrare pt. solurile necoezive, batere pt. argile compacte). Din cele prezentate până acum, putem trage concluzia că utilizarea palplanșelor sintetice în lucrările hidrotehnice nu necesită condiții speciale de proiectare, manipulare sau punere în operă. Dimpotrivă, proprietățile chimice ale PVC-ului și materialul compozit le fac stabile la agresiunea factorilor de mediu. În plus greutatea specifică mică (de aprox 5,5 ori mai ușoare decât metalul) duc la o manipulare ușoară, lipsită de riscuri.

Spectrum Construct vă pune la dispoziție o galerie video cu utilizarea fiecărei metode de batere a palplanșelor pentru a vedea procesul și metodologia etapelor.Click aici pentru galerie.

Ciocanul Pneumatic
PgINS_CiP Ciocanul pneumatic este utilizat în condiții de teren bune pentru o instalare rapidă, sigură și ieftină. Aceste utilaje pot fi acționate pneumatic (cu aer) sau hidraulic (cu ulei hidraulic). Ele se montează de excavator prin prinderea de brațul acestuia cu o șufă.
Sabotul "ÎNAINTAȘ"
PgINS_SbI Sabotul "ÎNAINTAȘ" ajută palplanșa să fie introdusă în pământ prin efectuarea unei "forme" în pământ înainte de introducerea palplanșei. În momentul în care palplanșa intră în gaura făcută în prealabil de sabot, aceasta efectuează în dreptul acesteia altă gaură în care va intra următoarea palplanșă. PgINS_SbI_pic
Sabotul "MAMĂ"
PgINS_SbM Sabotul "MAMĂ" facilitează introducerea palplanșei în pământ prin introducerea ansamblului sabot-palplanșă în pământ. La atingerea adâncimii dorite sabotul se extrage, iar datorită forțelor de frecare care acționează asupra palplanșei, a vibrării sabotului și a demontării preselor de susținere sabot-palplanșă, aceasta rămâne la cota introdusă.
Vibroînfigător
PgINS_ViH Vibroînfigătorul cu unitate hidraulică este utilajul cu ajutorul căruia ansamblul sabot-palplanșă sau sabotul ”înaintaș” sunt introduse în pământ datorită vibrațiilor produse de motorul hidraulic.